Breu resum de la lectura
En aquest article se'ns presenta el projecte de l'escola Maiztegi on va voler indicar-se en la tasca de l'aprenentatge a partir de grups interactius, a l'aula d'I5.
En ella ens comenta com ha sigut de primordial el suport de les famílies, qui han suposat el reforç d'aquest voluntariat per poder tenir aquesta dinàmica dins l'aula.
Per desenvolupar-ho correctament, s'ha optat per fer formació del projecte tant a les famílies voluntàries com també als docents que portaven a terme aquesta nova implementació.
Val a dir, que la valoració ha sigut molt positiva, per les tres parts: les famílies, alumnes i docents, ja que han vist una evolució en el principal objectiu que havien establert: fomentar l'oral i l'aprenentatge entre iguals. Per adornarsen si s'estava fent una bona tasca, s'ha contemplat a partir de les avaluacions que es feien al grup d'infants, a partir duna rubrica on es contemplava treball, actitud i interacció, i sessions d'avaluació i revisió de metodologia.
Alguns interrogants que planteja i que formularíeu a l’autor
Zugazaga directament no és que plantegi un interrogant, però sí és cert que explica molt detalladament l'organització per poder dur a terme aquests grups interactius i on m'agradaria saber-ne més.
Se'ns planteja com s'acostuma a fer grups de 5 infants de manera heterogènia, on les sessions no duren més d'una hora i mitja. La tasca que presenta la tutora està pensada de manera que fomenti el desenvolupament de l'autonomia, capacitat instrumental, coneixement del medi, convivència…, i on es comenta que no suposa una feina extra per a la mestra, ja que són tasques que formen part de l'UD, ara bé amb la condició que fomenti la interacció de l'alumnat.
Voldria que ens expliqués més detalladament, com s'adapta una tasca a aquestes condicions per realitzar-la en grups d'interacció i també de quina manera queda repartida la implicació dels infants.
Comentari personal: m’ha semblat interessant perquè..., m’ha semblat que un dels aspectes que aborda hauria hagut d’ampliar-se més perquè..., m’ha sorprès que un dels aspectes que explora sigui tan important ja que a la meva experiència...)
Finalment, Zugazaga ens comenta que “Qui ajuda a aprendre reforça el seu propi aprenentatge i qui aprèn entén millor les estratègies d'algú de la seva mateixa edat que ho acaba d'aprendre”. Estic totalment d'acord amb aquesta cita, i de fet considero que és primordial no només per a l'aprenentatge que adquireixen els infants, que serà molt més significatiu, sinó també per treballar el respecte entre els companys. És totalment absurd treballar la cooperació i voler que es tingui un respecte per a les diferències dins un grup si no és treballant dins de la mateixa pràctica en ella.
Considero doncs que a banda de l'aprenentatge de la tasca a nivell acadèmica, en els grups interactius també es treballa una sèrie de valors, que no han de ser explicats, sinó vivenciats per entendre'ls.
- Cooperació
- Aprenentatge
- Inclusivitat
- Valors
- Evolució
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada