LECTURA 6b- L’art de conversar: escoltar, parlar i compartir a la rotllana
Síntesi de la lectura
En l'interior de l'article ens parla dels beneficis que comporta fer una rotllana. Ens diu que aquest acte va més enllà que una simple acció, sinó que la descriu com "L'art de conversar" (Sogas, 2013, pàgina 18). La descriu com una estructura organitzativa a l'aula que permet les aportacions espontànies dels nens i les nenes durant la rotllana i altres moments de la vida quotidiana. Aquesta llibertat d'expressió convida els infants a explicar els seus neguits succeïts a l'aula, però també fora de l'horari escolar amb altres, com per exemple amb la família.
Teresa Sogas subratlla com potencia el diàleg i la comunicació pel desenvolupament del llenguatge i l'aprenentatge dels infants. No tots s'expressen de la mateixa manera ni tenen les mateixes formes d'expressió o inclús la mateixa llengua materna, per això, també ens parla de la diversitat lingüística i com fer-li front. Escoltar, respectar els ritmes, el contacte, la mirada i la sinceritat és clau perquè l'infant se senti acompanyat en aquest procés. Els altres infants, els espectadors, han d'esperar i respectar les paraules compartides i recollida pels altres. Així doncs, amb la rotllana es fomenta la confiança i crea un clima que ajuda a iniciar la conversa i l'escolta.
No sempre la rotllana segueix el camí desitjat, per això, és important saber quan parar o cercar altres mètodes que els infants els hi vingui més de gust. Moltes vegades no cal buscar un altre entreteniment, a vegades, és suficient deixar-la a mitges i seguir en un altre moment.
Per concloure, l'autora afirma que la rotllana va molt bé per escoltar, parlar i compartir amb els altres, fomentant la comunicació i diàleg entre els infants d'educació infantil.
Experiència personal
La mestra especialista de psicomotricitat a l'aula d'i5, abans d'iniciar la sessió els hi preguntava infant per infant que com se sentien, si volien compartir algun neguit amb la resta del grup. A les primeres sessions es limitaven a contestar bé, content, cansat i la mestra els hi preguntava sempre el motiu d'aquesta emoció, però contestaven sense gaire entusiasme. A mesura que avançava el curs va haver-hi una evolució: explicaven que estaven tristos perquè s'havien enfadat amb la seva mare al matí, o perquè algun familiar estava malalt, o un d'ells ens va explicar que durant el cap de setmana els seus pares li havien suggerit d'anar a fer un pícnic al camp i no volia. En l'últim cas, vam descobrir que l'infant no sabia que era un pícnic i entre tots li van explicar i també li van dir tot el material que necessitava. Estirant el fil va confessar que ell preferia quedar-se a casa amb les seves joguines i vam tenir la idea que potser podria fer una selecció i emportar-se algunes per viure plegats l'experiència. Sembla que ja li feia més il·lusió i que ja tenia més ganes. Ens va cridar l'atenció que aquest neguit l'arrossegava des de primera hora del matí i que encara ho tenia molt present. És molt important exterioritzar, i per això s'han de crear moments que tinguin l'oportunitat de compartir-ho.
Paraules clau
Rotllana, compartir, diàleg, escoltar i parlar
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada