diumenge, 7 de maig del 2023

Lectura 3C: Junts és més que la suma de tothom

FITXA 3: TERCERA EVIDÈNCIA ESCRITA 

Nom i cognoms de l’alumne: Laia Palau Antoja 

Titulació: Grau en Educació Infantil 

Curs: 2n (2022 - 2023) 

Assignatura: Didàctica de la Llengua Oral en Educació Infantil 

Grup: 62 / Seminari: C 

Professorat: Xavier Fontich i Dolors Masats  

Article: Fontanet, T. i Romera, O. (2016). Junts és més que la suma de tothom, Guix d’infantil, 71, 19-24. file:///C:/Users/Usuari/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/6XCQRSOE/GI071_Z_TOT[1].pdf  

Resum de l’article: 

Aquest article va ser escrit per Txell Fontanet i Olga Romera on s’exposa la idea d’un projecte de l’escola El Martinet que té per eix principal aconseguir oferir un espai privilegiat on els infants siguin reconeguts com a tals i puguin al mateix temps comunicar-se i expressar-se tal com són. En definitiva, l’escola té una mirada, entorn una educació basada en un procés continu d’aprenentatge i creixement compartit.  

L’article parteix de la idea que tot ésser humà neix predisposat a comunicar-se a aprendre en comunitat i que tot infant pot per si sol fer el seu propi camí d’aprenentatge.  

L’escola El Martinet ha volgut dissenyar i preparar espais amb múltiples funcions, els quals ofereixen moltes experiències diferents simultàniament per tal d’afavorir la bidireccionalitat, la compartició i la relació entre els infants.  

L’escola vetlla per afavorir una bona interacció entre els infants, ja que per ells la interacció és parlar, també, dels processos d’aprenentatge que es duen a terme. El fet que els infants puguin disposar d’aquests espais fa que comparteixin, com va dir Loris Malaguzzi, el gust per jugar i el gust per estar junts. Els infants s’uneixen, en aquests espais per grups de 3, 4 i 5 persones en funció dels gustos, interessos, amistats... Aquests moments permeten a l’infant que es mostri amb la seva total essència i individualitat i així oferir a tothom loportunitat de mostrar-se tal com és. Tot el que aporta cadascú és positiu i provoca que s’acabin compartint i penetrant dels sabers dels altres construint el seu jo en tot moment.  

Aquesta experiència permet que el coneixement es visqui com un procés de coconstrucció continua i no com informació que s’explica i ja. Tot el que diem i fem interpel·la en els infants, passa el mateix entre el seu grup d’iguals i entre infants de diferents edats.  

En definitiva, l’escola El Martinet ha volgut portar l’educació cap aquest vessant on acció i conversa conviuen i on els descobriments i aprenentatges de tot infant passen a formar part del grup i no és quelcom individual.  

Connectem l’article amb el nostre món més proper: 

Personalment, aquest article m’ha semblat molt interessant, ja que penso que educar des del valor de compartir, que tot suma i que podem aprendre junts és més enriquidor i afavoreix molt el desenvolupament dels infants.  

Aquest article m’ha portat a recordar i a relacionar el que s’ha explicat amb l’experiència que vaig poder viure en el pràcticum II d’aquest any.  

L’escola bressol Can Serra, on he dut a terme les pràctiques, m’ha demostrat que aprendre des de ben petits compartint és molt enriquidor. En aquesta escola, els infants de 2-3 anys (EI2) aprenen jugant i compartint entre ells i, en el pati, juguen amb la resta d’infants més petits (EI1). Treballar aquests valors des de petits penso que és fonamental pel seu desenvolupament i creixement, ja que els ensenya que entre tots podem aprendre millor. Així com, treballaven per racons dins l’aula on cada infant en funció dels seus interessos i gustos podia enriquir-se i ampliar els seus sabers amb els altres infants.  

Compartint és com més aprenem.  

Pregunta per l’autor: 

Tots som diferents i alguns infants els pot arribar a costar més establir una interacció amb altres infants. Com gestiones aquestes situacions en les quals infants més introvertits no conversin tant per tal d’evitar que es quedin en segon pla i puguin enriquir-se de la mateixa manera que la resta d’infants?  

Paraules clau: 

Comunicació, petit grup, aprenentatge compartit, interacció i escolta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TASCA 2: L’OFICI D’ENSENYAR

1. El primer text parla de dues maneres d'entendre l'ensenyament? Podries definir cadascuna d'elles breument amb una frase? La p...