Fes una breu síntesi sobre el text
Aquesta lectura ens presenta una experiència viscuda a un grup de tercer de primària, descrit com un grup "mogut", que ha començat el programa de Kio i Gus, relat del projecte Filosofia 3/18.
Els alumnes fan classe de filosofia durant una hora a la setmana amb tot el grup classe i dues mestres. L'objectiu de la proposta d'aquesta assignatura era crear un clima de tranquil·litat a l'aula on els infants poguessin, durant tot el curs, pensar conjuntament per estimular el propi pensament. Per tant, l'objectiu era crear una comunitat de recerca i que l'alumnat aprengués a pensar gràcies a les aportacions dels companys.
Per aconseguir l'objectiu, les mestres van crear un espai amb les condicions adients: tots els alumnes es van situar en rotllana per veure's entre tots, amb música tranquil·la. A més, van proposar crear entre tots les normes de la classe de filosofia.
La lectura ens explica el desenvolupament de diverses sessions de la classe de filosofia. A través del diàleg els infants participaven i les mestres donaven importància i veu a totes les idees. Les mestres també guiaven i dirigien la conversa. Per exemple, una de les mestres va preguntar què s'imaginaven i un dels alumnes va contestar "jo m'imagino que tot és de xocolata" i un company li va contestar "jo de verdures", entre d'altres. En acabar la sessió els infants havien de triar una ampolla entre tres que hi havia (una molt buida, una altra mig plena i una plena) que representés millor la quantitat d'idees que havien aportat a la sessió.
Un fet curiós que ens expliquen és que els alumnes que se senten o es mostren insegurs en altres classes i que hi participen poc, en aquestes es mostren d'una manera molt diferent, intervenen molt i hi fan aportacions "brillants".
Finalment, la lectura destaca que per aconseguir que tots els alumnes participin i es formi una comunitat de recerca cal que qui porti la sessió disposi de l'interès de l'alumnat, es mostri receptiu a les seves propostes i vagi creant una certa complicitat.
Alguns interrogants que planteja i que formularíeu a l’autor
Per què van apagar els llums o havien de tancar els ulls al principi de la sessió?
L’experiència a la classe de filosofia no va influir en altres assignatures, vull dir, va permetre que els infants en altres assignatures participessin més en veu alta?
Comentari personal
M'ha cridat l'atenció que la distribució de l'aula i l'ambient va influir de manera positiva i real als alumnes. Durant l'assignatura "d'Organització de l'espai, materials i habilitats docents" ens van explicar que l'organització dels espais influeixen en els objectius plantejats, però no coneixia cap exemple que demostrés que realment influeix. Ara que m'he parat a reflexionar sobre el tema, en una proposta que vam fer a "Els centres educatius d'Educació Infantil", assignatura de segon curs del grau, l'organització de l'espai va influenciar a l'hora de crear una comunitat de recerca. Tots havíem de compartir idees que ens havíem cridat l'atenció i ningú es va atrevir a trencar el gel, ja que estàvem seguts en taules individuals mirant cap al mestre.
La lectura ens demostra que és molt important donar veu a totes les idees i respectar-les i valorar-les. Molts cops els mestres per culpa de l'etiquetatge que creen envers els infants no són capaços de veure als alumnes com persones valuoses amb coses interessants a compartir. Durant les pràctiques de l'any passat, que les vaig fer a cinquè de primària, la mestra tenia unes expectatives específiques envers els alumnes i em vaig adonar de com influeixen: els alumnes que la mestra tenia altes expectatives participaven i no tenien por a equivocar-se, mentre que en els que tenia baixes expectatives no participaven.
Aquesta lectura és molt clara i fàcil d'entendre, a diferència d'altres m'ha costat pensar els interrogants que li formularia a l'autor del text. M'ha semblat molt enriquidor conèixer la importància de crear una comunitat de recerca en un cas real, no només pels aprenentatges que tenen els infants, sinó per com pot influenciar en la dinàmica de la classe i el comportament dels alumnes.
Imatge amb enllaç
Comunitat de Recerca i Coneixement | Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI .https://ajuntament.barcelona.cat/dretssocials/ca/content/comunitat-de-recerca-i-coneixement
Quines tres o cinc paraules clau seleccionaries com a termes que són importants.
Filosofia a l’escola
comunitat de recerca
Complicitat
Espai adient
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada