divendres, 5 de maig del 2023

L'AVENTURA DE PENSAR

Síntesi

La lectura ens parla d’una sessió en una classe de filosofia amb alumne de 3r de primària en el què se’ls proposa un repte. Dins l’aula hi ha una sèrie d’alumnes moguts i per el que esmenten és un grup difícil. El que volien aconseguir era crear a l’aula un clima de tranquil·litat on els infants es sentissin bé per obtenir uns bons resultats.  A més, la finalitat del projecte era la comunicació, que els infants fossin capaços d’establir diàlegs filosòfics entre ells, per estimular de manera col·lectiva el pensament individual.  


L’activitat de la primera sessió va consistir en portar un mussol a l’aula que feia referència a la saviesa per fer entendre als infants que ells també ho eren i així evocar el seu diàleg amb els altres, convidar-los a participar. Es va posar música i es van apagar els llums quedant únicament encès el mussol. Les mestres van convidar els infants a tancar els ulls per poder desenvolupar l’activitat amb èxit i finalment, es van anar obrint els llums, els infants van obrir els ulls i es va proposar al grup-classe quines podrien ser les normes de filosofia. Més tard, es va referència al llibre “Kio i Gus” que es podien llegir diferents propostes de normes en què els infants havien d’escollir la més adequada. 

 

En la segona sessió, es va fer una pluja d’idees de la portada del llibre, es va fer una posada en comú en què es van redactar les normes i les idees principals. A continuació, les mestres van preguntar que els havia semblat i que els suggeria el llibre. A l’hora de contestar a les preguntes de les mestres, els infants van fer volar la imaginació. 

 

Per concloure l’activitat, es va fer una avaluació figuroanalògica, en què els infants havien de triar entre tres ampolles d’aigua diferents: una de molt buida, una de mig plena i una de plena. Per acabar, els infants havien d’escollir la que representés millor la quantitat d’idees que havien aportat al llarg de la sessió. 

 


Relació que ens sembli rellevant/personal


La relació que hi veig amb aquesta lectura és que a la sortida que vam fer en l’assignatura dels divendres Processos educatius i Aprenentatge, ens van portar a un local que era ple d’activitats per a fer amb els infants i una que em va semblar curiosa era amb unes ampolles de colors, ampolles sensorials. Les podria relacionar amb aquest relat i les diferents activitats que es proposaven a nivell de materials, es podrien proposar en aquesta classe de filosofia, perquè el que es busca és establir un diàleg amb els infants. 

  


Pregunta a l’autor

-       Amb aquesta activitat has pogut resoldre els diferents problemes de l’aula, aconseguint que tots els infants participin envers l’activitat deixant de banda les seves diferències?

 

5 paraules clau

-       Filosofia

-       Imaginació

-       Creativitat

-       Diàleg

-       Pensament


Imatge i enllaç


https://colegiozolavillafranca.es/wp-content/uploads/sites/3/2020/01/Linternas-Infantil.jpg






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TASCA 2: L’OFICI D’ENSENYAR

1. El primer text parla de dues maneres d'entendre l'ensenyament? Podries definir cadascuna d'elles breument amb una frase? La p...