http://lluviadeideasyrecursos.blogspot.com/2011/09/la-asamblea.html
1. BREU SÍNTESI
La lectura explica el funcionament d'una assemblea en una aula d'educació infantil, per poder veure quins tipus hi ha, i com pot ajudar al desenvolupament de l'infant, i a les seves habilitats socials.
Destaca la importància de fer activitats on participin infants i adults, perquè aquesta activitat compartida significa que els nens puguin adquirir diferents coneixements i habilitats que els ajudaran a actuar de forma autònoma en la societat. A més, també expliquen que aquesta relació educativa ha de ser des del pla afectiu, per tal que els mestres ofereixin igualtat d'oportunitat, i tinguin més il·lusió.
També és important la relació entre el grup d'iguals, i les assemblees els hi dóna comunicació en el gran grup per tenir un millor funcionament. Per això recomanen les assemblees, on a través d'una reunió setmanal podran debatre els problemes que tinguin i buscar formes de resoldre-ho. Promovent l'educació cívica, moral, la competència social i que els nens puguin veure el funcionament d'una organització democràtica.
Per tot això, el rol del mestre és molt crucial, no ha de mostrar autoritarisme, però ha de saber portar el grup. A més, ha de saber rectificar als nens si tenen comportaments agressius, i els haurà d'ajudar a tenir arguments, i comprensió cap a l'opinió d'uns i altres. Per tant, també desenvolupen la capacitat de l'empatia.
Per concloure, el potencial de desenvolupament dels nens durant els primers anys de vida repta als docents a estar atents a les necessitats dels nens i nenes.
2. COMENTARI PERSONAL
Em va semblar molt interessant aquesta proposta. Quan vaig estar al Pràcticum I, vaig estar a una classe de 2n on feien un estil d'assemblees així també.
Cada dia s'asseien a una zona de terra de suro en rotllana, i compartien sentiments i experiències. Cada dia podia variar; un dia amb una lectura; un altre amb una cançó; un altre portant algun nen o nena algun objecte de casa, d'entre altres.
Penso que poder explicar com ens sentim en assemblees a classe fa que entre els nens i nenes tinguin més bona relació, se'ls hi sigui més fàcil expressar els seus sentiments propis, i puguin fomentar l'empatia d'entendre que és el que els hi passa als seus companys i companyes.
3. FORMULAR UNA PREGUNTA
A l'inici, les assemblees també són senzilles? Com reaccionar davant d'assemblees on cap nen escolta, i estan cadascú al seu rotllo?
4. PARAULES CLAU
- Assemblea
Educació Infantil
Comunicació
Sentiments
Habilitats socials
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada