dijous, 4 de maig del 2023

Una experiència d'hort escolar ecològic

 a. Breu resum de la lectura:

En aquest article se’ns explica la iniciativa que es va dur a terme a l’escola O Areal, de Pontevedra, on es va escollir l’hort com a recurs didàctic, per a partir d’ell treballar de manera transversal els continguts i aprenentatges estalberts dins l’aula. 


Tot va començar amb la intenció de reciclar les ampolles de plàstic a partir de fer un cultiu, però mica en mica va anar agafant forma, fins a tenir un gran cultiu amb un calendari de plantacions…, esdevenint-se una experiència d’aprenentatge per a tota la comunitat implicada. 

Se’ns explica com aquesta implicació va ser totalment transdiciplinària, ja que es van treballar totes les àrees a partir d’aquest centre d’interès. És a dir, les les eines TIC per fer-ne difusió de l’evolució, la llengua amb el nou vocabulari, recerca botànica…, tot això es treballava a partir de coneixements previs  que tenien els alumnes i establint nous coneixements que es considerava que poden assolir. D’aquesta manera l’aprenentatge sorgia des del seu interès i indagació, a partir del treball en equip, ja que “entre iguals l’aprenentatge és més efectiu”.


Finalment, un cop finalitzat el curs es va fer una avaluació a partir de la investigació i valoració, on es va contemplar la tasca del professorat, de l’alumnat i del projecte dut a terme. 


  1. Alguns interrogants que planteja i què formularies a l’autor

Llegint l’article he trobat que és una molt bona iniciativa, i més tenint en compte que el principal motiu que va promoure a aquesta pràctica va ser des del reciclatge i de l’allunyament que tenen els infants del món rural. Atenent aquesta segona basat, l’hort escolar és una eina clau per l’apropament de la cultura botànica, que aquests infants cada cop estant tenint menys presents per diferents circumstàncies. Ara bé, de la mateixa manera que els infants no tenen aquestes nocions sovint el professorat tampoc té uns coneixements bàsics. Per aquest motiu considero que per poder dur a terme aquesta iniciativa és requereix d’una formació prèvia per a part del professorat.


  1. Comentari personal:

Aquesta impicació, tot i que requeriria d’una formació prèvia pel professorat, m’agradaria molt poder-la dur a terme en un futur com a mestra. Cal dir, que dependrà molt de l’actitud del professorat, perquè segurament no tothom estarà disposat a fer segons quines tasques o directament treballar d’aquesta manera transversal. Tot i això, des de la manera com s’enfoca a l’article, crec que pot ser molt beneficiosa, ja que de la mateixa manera que troba cabuda per a totes les àrees i aprenentatges, també el tindrà pels rols de cada professor.

Per aquest motiu m’agradaria emprendre un projecte com aquest de cara a un futur com a mestra. Considero que es primordial transmetre l’aprenentatge i els coneixements des d’una motivació, i que per aquest motiu som nosaltres els docents que ens hem d’adaptar als infants i veure aquella emoció per transmetre-ho i no al contrari.

De fet, aquesta iniciativa m’ha fet pensar en la meva tasca de monitora, on sempre partim d’un centrè d’interès, on acostumem a buscar un que sigui motivador per a tot el grup. Llavors considero que de la mateixa manera que es treballa el món del lleure des d’un centre d’interès, l’educació formal també hauria de tenir cabuda, i l’hort escolar potser un molt bon inici de descoberta.


Freire, T. (2016) Una experiència d'hort escolar ecològic, Guix d'infantil, 85, 38-40

Paraules a destacar:
  • Transversal
  • Aprenentatge significatiu
  • Col·laboratiu
  • Entorn natural
  • Ecologia


Afegeixo del seminari...

Alhora al seminari hem fet la posada en comú, on ens hem adonat que a tots els centres educatius on hem estat, sigui a nivell de pràctiques com que hi hem cursat hi havia un hort escolar. D’aquesta manera veiem com és una tasca que està molt instaurada a les escoles, ara bé tot depèn dels recursos que es destinen tant a nivell economic com humà. A més a més, també hem fet la reflexió de com podem fer la pràctica de l’oral a través d’aquesta iniciativa, ja que totes veiem que és una molt bona implicació per treballar de manera transversal, però que sovint ens pot quedar una mica coixa l’expressió oral.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TASCA 2: L’OFICI D’ENSENYAR

1. El primer text parla de dues maneres d'entendre l'ensenyament? Podries definir cadascuna d'elles breument amb una frase? La p...