dimecres, 3 de maig del 2023

Lectura 3B - Una plaça a l'escola, espais per a tothom i projecte de centre.

 

Lectura 3B - Una plaça a l'escola, espais per a tothom i projecte de centre.



1. Resum de la lectura.


Els espais de les escoles són factors molt importants que influeixen en el desenvolupament dels infants, per tant, s’ha de tenir molt present l’arquitectura de cada espai per captar l’atenció dels més petits i petites mitjançant la llum, les finestres, els colors de les parets, l’alçada de les parets, la quantitat de taules, el mobiliari i les dimensions de l’espai, entre altres factors.


Tanmateix, pel que fa a l'apartat una escola que mira endins s'expressa com es distribueix l'escola infantil municipal Mendebaldea de Pamplona. Es tracta d'una escola amb espais interiors i exteriors molt amplis, fins i tot, a l'exterior es poden observar grans jardineres. A més, Vea Vecchi transmet els valors pedagògics del centre donant-li un ús a tots aquells espais que abans no es tenien en compte com són els passadissos, patis, vestíbuls, etc.


Així mateix, Mendebaldea passa d’anomenar pati a plaça a aquells espais de reflexió dels infants perquè forma part del projecte pedagògic i tots els espais de l’escola tenen un valor incondicional. La plaça, per tant, és l’eix central de l’estructura de l’edifici on es porten a terme diferents usos polivalents com són els espais d’acollida i els espais i escoles infantils. D’aquesta manera, aquest gran espai ha estat zonificat amb la finalitat d’organitzar l’acollida dels infants quan encara no havia arribat el personal docent oferint la socialització, el joc i, fins i tot, continuar amb el son interromput dels més petits i les més petites.


No obstant això, aquest centre infantil té molt present quina és la identitat del centre, però, també quina és la identitat del lloc, dels seus espais que van donar fruit gràcies a la gran quantitat de qüestions creades, les inseguretats per tal de millorar i, el gran treball en equip i escolta activa del personal docent. La manera de crear aquests espais ha estat mitjançant l’experimentació i la reutilització i reciclatge de molts materials i mobiliari, Guix d’infantil (2016, núm.88, p. 22) tenim cura dels materials, dels teixits, dels colors, tot cercant una harmonia en tot el conjunt de la plaça.


En relació amb les famílies, Guix d’infantil (2016, núm.88, p. 22) la plaça acull, sedueix, i les mares i els pares ho perceben. És un espai que les famílies també gaudeixen a l’entrada i la sortida dels infants de l’escola, però, també l’han gaudit en festes ambientades segons el centre d’interès del centre i, a més, és un espai per compartir en família. Tot i això, la plaça ofereix més innovació, és a dir, aquest espai ofereix una proposta de música. Guix d’infantil (2016, núm.88, p. 23) arribar a l’escola als matins i sentir música de jazz en directe a la plaça mercès a la col·laboració de l’escola municipal de música és començar el dia d’una manera especial.


Així doncs, la plaça és un concepte nou d’espai escolar, la María Armendariz (educadora) expressa: Crec que és la plaça la que ens fa escola a totes les persones que l’habitem i que hi transitem. Ens permet i ens convida a transcendir els murs de l’aula i a adreçar les nostres mirades més enllà. Però aquesta mirada està guiada per la d’infants que, repenjant la cara i les mans a les portes de vidre i després d’alguns moments d’incertesa, en surten reptant, gatejant i s’aturen, i giren la seva mirada cap a l’aula i cap a nosaltres, i decideixen habitar l’escola.


2. Relació entre text i vivència personal.


Em sembla molt interessant donar-li un ús pedagògic a tots els espais de l’escola, no únicament a les aules. Els passadissos, el pati (plaça), el vestíbul, la consergeria, etc. Són espais que al llarg de la meva vida educativa no han tingut cap valor, no han estat especials. Tot i això, aquests espais són molt útils i on més es pot arribar a aprendre. Així doncs, considero que, a poc a poc, se li està donant el valor i utilitat que mereixen.


El concepte de plaça és molt útil per crear un espai ple d’interacció entre família-escola-infant per potenciar el desenvolupament dels més petits i les més petites.



3. Pregunta per aclarir dubtes.


Per què la majoria de les escoles no fan protagonistes del seu aprenentatge als infants i creen espais d’aquest tipus per afavorir el seu desenvolupament?


4. Cinc paraules clau.

  • Espais.

  • Projecte Educatiu de Centre.

  • Valors.

  • L’interior de l’escola.

  • Plaça.



Font: ITAU. Institut Mendebaldea.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TASCA 2: L’OFICI D’ENSENYAR

1. El primer text parla de dues maneres d'entendre l'ensenyament? Podries definir cadascuna d'elles breument amb una frase? La p...