divendres, 5 de maig del 2023

LECTURA 3D

 LECTURA 3D:  Una experiència d’hort escolar ecològic

1. Breu resum de la lectura

L'article "Una experiència d'hort escolar ecològic" de la revista Guix d'Infantil, exposa una experiència real, es tracta d'una escola que va decidir crear un hort escolar ecològic per als seus alumnes. Així doncs, relata el desenvolupament d'aquesta pràctica docent i es dona importància a la interacció oral per la construcció de connexions significatives entre els estudiants i el desenvolupament del llenguatge verbal.


Durant l'experiència de l'hort escolar ecològic, els alumnes van treballar junts per cultivar plantes i hortalisses, i van compartir les seves experiències i coneixements per ajudar-se mútuament. Així doncs, la interacció oral va ser fonamental per a la col·laboració efectiva entre els estudiants, a través de les converses i les discussions van ser capaços de compartir les seves idees i opinions i, per tant, aprendre conjuntament.


A més a més, també els va ajudar a desenvolupar habilitats socials i de col·laboració, ja que, en treballar de manera col·laborativa, no únicament amb els infants del grup, sinó fent grups mixtos amb els altres cursos, van poder compartir coneixements, la qual cosa va ser fonamental per al seu creixement personal i acadèmic.


Tal com s'exposa a la lectura, "per fomentar el llenguatge oral i que aquesta experiència no es limités al petit grup, vam realitzar una petita exposició en la qual els nens i nenes anaven explicant en cada classe el que havien fet aquell dia a l'hort" (p. 40) així doncs, es van usar diferents metodologies d'agrupaments, per tal de fer d'aquesta experiència un aprenentatge complet i significatiu, on la interacció amb els altres infants és un pilar fonamental per construir el coneixement.


2. Comentari personal

Personalment, penso que aquesta pràctica educativa és molt interessant i que suposa un espai que potencia molt la interacció i el llenguatge oral, ja que, en ser un projecte on han de col·laborar entre tots, no únicament amb el grup classe, sinó amb els altres infants de l'escola, suposa molt enriquidor per treballar en equip i anar construint els aprenentatges i el producte, és a dir l'hort, entre tots.


En llegir-ho, de seguida ho he relacionat amb un article que vaig llegir per l'assignatura "Els Centres Educatius d'Educació Infantil", el qual tractava un tema molt semblant. La tasca consistia a fer una anàlisi de la qualitat d'una pràctica real, en el meu cas, faig basar-me en l'experiència anomenada anomenat "plantant crasses o suculentes" d'InnoVarte. Recordo que en el moment de llegir-lo, no vaig tenir tant en compte la importància de la interacció oral i l'oportunitat que aquesta suposava per poder dur a terme diferents agrupaments i potenciar l'adquisició d'aprenentatges i l'intercanvi d'idees a través del llenguatge verbal.


Així doncs, m'ha suposat sorprenent adonar-me de la diferència de visió que tinc ara, un cop havent fet algunes sessions de l'assignatura, envers la presència i importància de la llengua oral, ja que abans sovint quedava en un segon pla, i ara, en canvi, soc conscient del que suposa que hi hagi aquest intercanvi comunicatiu i el valor que realment té.


3. Alguns interrogants que planteja i que formularies a l’autor

Un cop llegit l’article, hi ha diferents dubtes que m’han sorgit en relació amb aquesta pràctica educativa i que m’agradaria preguntar-i a l’autora:

  • Com va observar la interacció oral entre els estudiants durant l'experiència de l'hort escolar ecològic?

  • I quines estratègies o metodologies vas utilitzar per afavorir la comunicació efectiva entre els estudiants


4. Paraules clau: Hort escolar, interacció oral, pràctica educativa, agrupaments, aprenentatge entre iguals.

Imatge i enllaç: https://escoles.fundesplai.org/blog/educacio-ambiental/com-vincular-lhort-escolar-al-curriculum/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TASCA 2: L’OFICI D’ENSENYAR

1. El primer text parla de dues maneres d'entendre l'ensenyament? Podries definir cadascuna d'elles breument amb una frase? La p...