diumenge, 28 de maig del 2023

LECTURA 6B: “L'art de conversar: escoltar, parlar i compartir a la rotllana”

  • Síntesi de la lectura: 

L'article presenta el concepte de rotllana, una estructura organitzativa a l’aula que ofereix l’oportunitat als alumnes de gaudir d’un espai lliure on tenen temps per poder exterioritzar amb els seus companys de manera espontània tot allò que pensen sobre la seva vida personal com del dia a dia a l'escola. D'això l’autor en diu l’art de conversar, ja que tenen total llibertat d’expressió al llarg de l’activitat i no hi ha millor manera d’aprendre el llenguatge que practicant-ho i provant-ho en primera persona.  


A més, aquest moment compartit, es converteix en un espai segur pels infants, com un refugi on no seran jutjats, sinó escoltats, recolzats i acompanyats pels seus companys i el docent. Es fomenta la participació de tots els alumnes i es potencia la interacció entre iguals resolent les inquietuds que vagin sorgint conversant de manera cooperativa i significativa pels infants. En verbalitzar els seus pensaments, afavorim el desenvolupament de les seves habilitats i capacitats de comunicació i llenguatge enriquint el seu vocabulari lèxic.  


Cal tenir en compte, però, que no tots els infants tenen la mateixa facilitat a l’hora d’expressar les seves idees i donar la seva opinió, és per això, que hem de ser curosos, respectar els diferents ritmes, tractar-los a tots per igual, ajudar-los quan ho creguem necessari i fomentar la inclusió i el respecte entre els alumnes enfortint els seus vincles i confiança mútua. 


  • Comentari personal: 

Personalment, no recordo que quan jo era petita en la meva escola tinguéssim un moment de rotllana per compartir les nostres experiències, pensaments i sentiments. Potser no ho recordo perquè era massa petita, però sí que és veritat que cada dia fèiem el bon dia on allà cantàvem alguna cançó i parlàvem una mica, però no considero que s’hi donés el valor que s’hi dona ara, es feia més com una rutina, no perquè fossin conscients del benefici que té aquesta activitat en els infants. Tot i això, trobo que és una activitat molt necessària perquè ajuda als infants a aprendre a relacionar-se, a expressar les seves idees, compartir amb els altres, aprendre a escoltar i respectar el seu torn, donar la seva opinió, aconsellar i recolzar-se els uns als altres fomentant el sentiment de pertinença, la inclusió, un clima d’estima i una comunitat dins l’aula. 


D'altra banda, a mesura que vaig anar creixent, recordo que se’ns feien escriure redaccions ja quan érem més grans explicant què havíem fet el cap de setmana per exemple i teníem les hores de tutoria on allà sí que se’ns deixava parlar, expressar-nos i compartir idees entre els companys podent explicar les nostres inquietuds i les nostres alegries, però no era una cosa que es fes cada dia, sinó un cop a la setmana. Trobo que és una pràctica que ajuda molt als alumnes a sentir-se més segurs, còmodes i acompanyats i amb el temps es va perdent i no hauria de ser així, ja que realment ho necessiten perquè afavoreix el seu creixement i desenvolupament tant acadèmic com personal. 


No tots els alumnes tenen la sort de poder compartir els seus problemes, inquietuds i alegries a casa, és per aquest motiu, que penso que encara és més important fomentant aquesta pràctica educativa en les escoles perquè ajudarà a molts infants cobrint les seves necessitats i obrint-los les portes al món sentint-se escoltats i valorats com a persones escoltant el seu món interior i compartint-ho amb els altres. 


  • Pregunta per l’autor: 
    • Tenint en compte que tots els infants són diferents i que a alguns els costa més obrir-se i expressar el que senten, com a docents quina és la millor manera d’aconseguir que tots els infants opinin, exterioritzin els seus pensaments i comparteixin les seves emocions sense oblidar-te de ningú i assegurar-te que tots parlin de manera equilibrada i justa?  

  • Paraules claus de la lectura: 
    • Rotllana 
    • Art de conversar 
    • Interacció  
    • Llibertat d’expressió 
    • Llenguatge  

 

  • Imatge que representa el text: 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TASCA 2: L’OFICI D’ENSENYAR

1. El primer text parla de dues maneres d'entendre l'ensenyament? Podries definir cadascuna d'elles breument amb una frase? La p...